Či už ste v oblasti vín laik alebo máte o vínach pokročilejšie znalosti, dozaista ste sa stretli s pojmom víno s prívlastkom. Čo sa za týmto pojmom skrýva, aké rôzne prívlastky poznáme a to, že neskorý zber neznamená zber večer, sa dozviete v našom článku.
Kvantitatívne kategórie a ich rozdelenie
Aby sme mohli charakterizovať akostné vína s prívlastkom, je potrebné spomenúť kvalitatívne kategórie, podľa ktorých slovenské vína rozdeľujeme. Konkrétne sú to víno, kde radíme vína s najnižšou kvalitou ako napríklad stolové víno, víno s chráneným zemepisným označením - táto kategória predstavuje regionálne a špecifické vína, a nakoniec vína s chráneným označením pôvodu, ktoré predstavujú najvyššiu kvalitu vín a práve tu nájdeme aj akostné vína a akostné vína s prívlastkom.
Pri určovaní prívlastkov pre slovenské vína si všímame cukornatosť vína, skutočný objem alkoholu vo víne a stupeň zrelosti hrozna. Výber hrozna je podmienený tým, že musí byť dopestované vo vinohradníckych oblastiach - ako napríklad Tokaj, Malokarpatská oblasť atď., z čoho vychádza aj súhrnný názov chránené označenie pôvodu.
Prívlastky vín
Jednotlivé prívlastky vín definujeme ako:
- Kabinetné – hrozno, z ktorého sa toto víno vyrába, je v plnej zrelosti, cukornatosť kabinetného hrozna je najmenej 19°NM. Skutočný obsah alkoholu v kabinetnom víne je najmenej 9,5% objemu vína.
- Neskorý zber – vyrábané z hrozna v plnej zrelosti, cukornatosť je však vyššia, a to najmenej 21°NM. Skutočný obsah alkoholu je rovnaký ako pri kabinetnom víne – najmenej 9,5% objemu vína.
- Výber z hrozna – pri tomto prívlastku opäť hovoríme o hrozne v plnej zrelosti, avšak hrozno sa zo strapcov starostlivo vyberá. Cukornatosť pri tomto type vína je najmenej 23°NM a skutočný obsah alkoholu je opäť najmenej 9,5% objemu vína.
- Bobuľový zber – použité hrozno je prezreté a strapce sa ručne vyberajú, tak isto sú nezrelé a poškodené bobule ručne odstránené. Cukornatosť pri bobuľovom zbere je najmenej 26°NM, skutočný obsah alkoholu tu klesá – najmenej 8% objemu.
- Hrozienkový zber – bobule hrozna sú prezreté a ručne sa vyberajú. Cukornatosť je najmenej 28°NM a skutočný obsah alkoholu tvorí najmenej 8% objemu vína.
- Cibéový zber – toto víno sa vyrába z ručne vyberaných prezretých bobúľ, ktoré sú „napadnuté“ ušľachtilou plesňou Bortrytis cinerea. Cukornatosť tohto vína je najmenej 28°NM a skutočný obsah alkoholu je najmenej 8% objemu.
- Ľadové víno – jedná sa o zamrznuté hrozno zbierané pri teplote -7°C a nižšie. Cukornatosť býva najmenej 27°NM a skutočný objem alkoholu tvorí najmenej 6% jeho objemu.
- Slamové víno – toto víno sa vyrába z dobre vyzretého hrozna, ktoré bolo pred jeho spracovaním skladované buď na slame, rákosí alebo viselo na šnúrach po dobu najmenej troch mesiacov. Mušt získaný zo spracovania mal cukornatosť najmenej 27°NM a skutočný obsah alkoholu je najmenej 6% objemu vína.
Dúfame, že sme vám priblížili akostné vína s prívlastkami a pri najbližšom výbere vína budete vedieť čo sa za názvami skrýva.